PRK KAJANG N.25

KAJANG MOVE

1) Buat kesekian kalinya Kajang menjadi tumpuan politik di Malaysia bilamana menyaksikan pilihanraya kecil (PRK Kajang). PRK ini berlaku kerana perletakan jawatan oleh penyandang Lee Chin Cheh dari PKR pada 27 Januari lepas bagi memberi peluang kepada Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim bertanding.

2) Perletakan jawatan ini dilihat tidak relevan oleh sebilangan masyarakat kebanyaknnya walaupun berulang kali pimpinan PKR menyatakan ini adalah stategi dan taktikal untuk mengukuhkan kekuatan PR di Selangor.

3) Perbicaraan Mahkamah Rayuan yang dilihat tergesa-gesa serta keputusan yang tidak memihak kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim di saat-saat akhir untuk PRK Kajang memberi tamparan hebat kepada penyokong PKR. Akhirnya keputusan tersebut membangkitkan semangat dan kemarahan kepada kerajaan Barisan Nasional (BN) kerana dilihat tidak adil, keputusan tersebut juga dilihat merupakan keputusan politik yang bertujuan untuk tidak membenarkan Datuk Seri Anwar Ibrahim bertanding di PRK Kajang

AZIZAH MENGGANTIKAN ANWAR

4) Kemudian pada 9 Mac PKR mengumumkan Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon PRK Kajang menggantikan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

5) Tarikh penamaan calon pada 11 Mac, namun PKR telah lebih awal mengumumkan calon mereka iaitu Datuk Seri Anwar Ibrahim sendiri kemudian diganti kepada Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail pada 9 Mac.

HARI PENGUNDIAN

6) 23 Mac merupakan hari pengundian, perjalanan PRK ini dilihat lancar dengan waktu mula mengundi seawal 8.00 pagi dengan jumlah Sebanyak 15 pusat mengundi di kawasan Dun Kajang dibuka bagi membolehkan 38,055 pemilih berdaftar melaksanakan tanggungjawab mereka dalam pilihan raya kecil Dun itu.

7) Pusat mengundi itu ialah Sekolah Rendah Agama Batu 10 Cheras, Sekolah Kebangsaan (SK) Seri Sekamat, SK Saujana Impian, Sekolah Menengah Agama Persekutuan Kajang, SK Sungai Kantan, Sekolah Menengah Kebangsaan(SMK) Tinggi Kajang, SMK Convent Kajang, Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan(C) Sungai Chua, Balai Raya JKKK Kampung Baru Sungai Chua, Pusat Rukun Tetangga dan Tabika Perpaduan Sungai Chua, Dewan Orang Ramai Sungai Chua, SAR (KAFA Integrasi) Taman Delima, SK Kantan Permai, SK Kajang dan Kompleks Penghulu mukim Cheras.

8) Semua pusat pengundian ditutup 5 petang bagi memberi laluan kepada proses penjumlahan undi. Kejadian-kejadian yang tidak diingini juga tidak dilaporkan berlaku cuma sekadar situasi biasa setiap kali pilihanraya berjalan.

KEPUTUSAN

9) sekitar jam 9.00 malam 23 Mac pihak SPR mengumumkan keputusan PRK Kajang di pusat penjumlahan undi di Dewan Kompleks Sukan Bandar Baru Bangi yang menyaksikan undi majority milik PR.

10) Datin Seri Wan Azizah yang meraih undi sebanyak  16,741 manakala Mei Fun sekadar mendapat 11,362 undi dengan majoriti  sebanyak 5,379 undi.

Jumlah undi calon BN pada PRK 2014 : 11,362
Jumlah undi calon PR pada PRK 2104: 16,741

Majoriti 2013 : 6,824
Majoriti 2014 : 5,379

UNDI SUSUT

11) Perbandingan untuk keputusan perolehan undi pilihanraya kecil ini berbanding Pilihan Raya Umum(PRU) 13 ialah menyaksikan majoriti kemenangan PKR yang lepas sebanyak 6,824 undi. Peratusan pengundi keluar mengundi juga berkurang sebanyak 16 peratus iaitu sebanyak 88.4 peratus pada Pilihan Raya Umum ke-13 yang lalu berbanding 72 peratus sahaja pada PRK ini.

Peratus keluar mengundi PRU 2013 : 88.4%
Peratus keluar mengundi PRK 2014 : 72.1 %

12) Pada PRU lalu calon PKR mendapat undi sebanyak 19 571 undi manakala calon BN memperoleh 12 747 undi sahaja dengan majoriti 6,824 undi. manakala pada PRK kali ini menyaksikan 16,741 undi diperoleh Datin Seri Wan Azizah(PKR) manakala Mei Fun(BN) sekadar mendapat 11,362 undi dengan majoriti  sebanyak 5,379 undi. Pengurangan majoriti ini dilihat seperti kekurangan kepada PKR tetapi sebenarnya PKR atau PR hanya kehilangan sekitar 15 peratus manakala BN kehilangan sekitar 20 peratus undi.

Jumlah undi calon BN pada PRU 2013 : 12,747

Jumlah undi calon PR pada PRU 2013: 19,571

13) Mungkin boleh dilihat majoriti yang berkurangan itu disebabkan pelbagai cara dan jentera yang digunakan oleh BN dalam berkempen ditambah beberapa isu besar yang melanda menenggelamkan kempen-kempen PKR. Tambahan pula peratusan yang keluar mengundi berkurang juga antara sebab yang boleh dilihat majoriti berkurangan.

14) Namun keputusan PRK ini tetap memberi mesej bahawa pengundi tetap memilih PKR atau Pakatan sebagai pilihan walau usaha dan janji-janji telah diberikan oleh BN.

KEKUATAN YANG MENJADI LIABILITI

15) Isu ketulusan media terus menjadi buah mulut para pemerhati politik dimana liputan hanya diberi kepada sebelah pihak sahaja dengan tidak memberi liputan yang sama kepada pihak PR.

16) Isu perkauman dan kezaliman juga bermain-main semasa tempoh kempen. Semasa memerhati perjalanan PRK ini S.U.A.R.A melihat kepada aspek kebebasan media dan isu perkauman masih dimainkan adalah suatu perkara yang mengotori sistem demokrasi. Juga penggunaan jentera kerajaan yang sudah lama digunakan masih berlaku juga perlu dikutuk dan dibantah.

17) PKR juga tidak terlepas dengan isu-isu panas seperti isu gerakan anak beranak, undi belas kasihan dan lain-lain. Namun semua ini tidak melemahkan semangat seluruh jentera dan calon.

S.U.A.R.A

18) S.U.A.R.A ingin merakam ucapan tahniah kepada Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail diatas kemengan beliau di Dun kajang.

19) Ucapan tahniah dan terima kasih juga kepada seluruh jentera yang menjayakan demokrasi di Malaysia. Rakyat berhak diatas kemenangan ini.

20) Beberapa isu yang pihak SUARA merasakan perlunya diambil perhatian antaranya ialah tindakan memperjudikan nasib rakyat dengan meletakkan jawatan oleh Lee Chin Cheh dari PKR dengan sewenang-wenang. Sedangkan amanah ialah isu integriti yang harus diambil perhatian oleh segenap lapis masyarakat Malaysia apatah lagi wakil rakyat yang telah dipilih secara sah sebelum ini. Jangan sampai satu tahap rakyat Malaysia menjadi bosan dan keliru dengan mainan politik yang memenangkan sebelah pihak.

21) S.U.A.R.A juga akan terus memerhati dari seberang lautan ini bersama-sama seluruh rakyat Malaysia kerana kami merasakan Negara dan tanah air merupakan tempat masa depan  generasi akan datang.

BERANI & BENAR

Gerakan Suara Rakyat (S.U.A.R.A) 2014

About suaraonline

Gerakan SUARA Rakyat
This entry was posted in Suara Rakyat. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s