Kenyataan Rasmi S.U.A.R.A : Isu Kasim Ahmad adalah penghinaan terhadap Nabi Muhammad S.A.W

Gerakan Suara Rakyat (S.U.A.R.A) mengecam penganjuran Seminar Pemikiran Kasim Ahmad : Satu penilaian juga yang dirasmikan oleh mantan Perdana Menteri Malaysia yang keempat Tun Dr Mahathir Mohamed

Antara kenyataan-kenyataan daripada para pembentang kertas kerja seminar khususnya yang berkaitan isu agama dan penghinaan terhadap Baginda Nabi Muhammad S.A.W :

1. MEMPERTIKAI Dua Kalimah Syahadah dengan menganggap syahadah yang kedua sebagai mendewa-dewakan Nabi Muhammad S.A.W

2. MEMPERTIKAI rambut sebagai aurat wanita dan memperlekeh muslimah yang berhijab

3. MEMPERTIKAI kredibiliti Ulama’ dan menyamakan Ulama’ dengan kasta paderi

4. MEMPERTIKAI hadis Nabi Muhammad S.A.W sebagai sumber hukum

5. MENUDUH Imam Syafie R.A yang memulakan doktrin baru dengan menyatakan hadis sebagai sumber rujukan

6. MENTAFSIRKAN Al-Quran berdasarkan logik akal semata-mata

Tentunya umat Islam di Malaysia merasa amat kecewa apabila penghinaan terhadap junjungan mulia Nabi Muhammad S.A.W kali ini berlaku di tanah air kita sendiri. Lebih malang apabila penghinaan ini didiamkan oleh Pemimpin negara kita.

Sedar tidak sedar umat Islam dunia hari ini teruk diancam dek pelbagai pemikiran yang merosak umat, pemikiran Anti Hadis ini tentunya akan merosakkan sistem pendidikan Islam di negara kita kerana bercanggah dengan prinsip aqidah Ahli Sunnah wal Jamaah. Sedangkan Pendidikan Islam yang sebenar berlandaskan Al-Quran dan As-Sunnah yang mana As-Sunnah disini bermaksud termasuk hadis Nabi Muhammad S.A.W dalam segenap aspek kehidupan.

PERSOALANNYA kenapa saudara Kasim Ahmad ini yang diangkat sebagai “tokoh” ? Bagaimana penganjuran yang berkait dengan golongan Anti Hadis ini dibenarkan sedangkan ia sudah pasti akan mengelirukan umat Islam dan bakal merosakkan ketulenan dan keabsahan kefahaman umat Islam di Malaysia terutamanya??

Justeru, S.U.A.R.A sekali lagi menggesa pihak kerajaan mengambil tindakan tegas terhadap mereka yang terlibat dalam penganjuran seminar yang berkenaan. Tentunya pemikiran ini telah menimbulkan keraguan terhadap sumber pegangan syariat Islam yang sudah pasti membangkitkan kemarahan umat Islam di Negara ini.

About suaraonline

Gerakan SUARA Rakyat
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Kenyataan Rasmi S.U.A.R.A : Isu Kasim Ahmad adalah penghinaan terhadap Nabi Muhammad S.A.W

 1. Allen Sulong says:

  Salam utk semua,

  Allah SWT tdk akan melaknati org2 yg mengkaji, mempertahankan dan mempertinggikan kitab Al-Quran, malah mereka ini adalah manusia pilihan yg akan masuk syurga tanpa dihisab (35:32). Tetapi Allah SWT akan melaknati dan membawa azab yg pedih lagi menghina kepada sesiapa yg memperlekehkan AL-Quran dan mengadakan kitab2 baru utk bertanding dgn Al-Quran (34:38), kononnya Al-Quran itu tdk lengkap dan memerlukan kpd kitab2 lain.

  Cuba tanya pada diri sendiri di manakah keimanan kita yg sebenarnya? Mahu percaya kpd Allah SWT atau percaya para alim ulama (tdk ramai ulama yg benar2 mengkaji Al-Quran, mereka hanya baca tafsir2 yg terdahulu maka sbb itu mereka sendiri tdk nampak kehebatan dan kekuatan Al-Quran)? Para ulama tdk nampak kehebatan Al-Quran sbb mereka baca Al-Quran seperti burung kakak tua, mereka tdk menggunakan akal fikiran mereka! Mereka tdk mengkajinya dgn mendalam dan bersungguh2.

  Allah SWT mengatakan Al-Quran adalah kitab yg lengkap, sempurna, dan menjelaskan segala perkara. Al-Quran adalah lebih baik dari segala-gala kitab, Al-Quran mengeluarkan manusia dari kegelapan kepada cahaya. Malah Allah SWT menyuruh Nabi Muhammad SAW berdakwah dgn Al-Quran bukannya Al-Hadith (percakapannya sendiri) (50:45) sbb Al-Quran adalah bukti yang paling jelas akan kewujudan, keesaan, dan keperkasaan Allah SWT.

  Fikirkanlah siapa yg sesat dan siapa yg beriman? Adakah orang yang anti-hadith atau org yang anti-Quran? cubalah baca blog2 yg mgkaji Al-Quran seperti harunyahya.com atau http://kajian-quran.blogspot.com/ dan sbgnya. Adakah org2 yg memperjuangkan Al-Quran itu sesat atau para ulama yg tdk faham kehebatan dan kemukjizatan Al-Quran?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s