BANTAH KENAIKAN HARGA YANG MEMBEBANKAN RAKYAT

   suara3Rakyat Malaysia ternanti-nanti akan kehadiran tahun baru 2014 ini dengan penuh debaran. Realitinya tahun 2014, rakyat Malaysia khususnya rakyat miskin dan berpendapatan sederhana akan berdepan dengan cabaran yang lebih besar bagi mengharungi kehidupan seharian.

   Pasca Pilihanraya Umum ke-13 (PRU-13), rakyat nampak semakin tenat dan tertekan dengan kenaikan kenaikan harga petrol, cukai pintu, bil air dan elektrik, harga gula dan pelbagai lagi keperluan termasuk kenaikan tambang bas sekolah yang akan menambah lagi kesengsaraan rakyat. Tidak cukup dengan itu kadar GST sehingga 6% bakal mengundang kesan terhadap taraf hidup rakyat. Kalau pun kerajaan menanggung “beban” hutang negara, kenapa mesti rakyat yang menanggung akibatnya?

   Justeru, permasalahan ini harus diselesaikan segera oleh kerajaan pemerintah di bawah pentadbiran Dato’ Seri Najib Tun Razak.. Malanglah rakyat Malaysia sekiranya harta negara dan segala nikmat hanya diagihkan kepada kroni dan pembaziran. Sara hidup rakyat semakin tinggi sehingga rakyat semakin tertekan dan sanggup melakukan jenayah untuk mencukupkan pendapatan mereka.

   Seharusnya, kewajipan yang perlu dilaksanakan oleh pemimpin negara adalah memastikan bahawa rakyat dapat hidup dengan tenang atas dua asas utama ini :-

1. Keperluan yang mencukupi.

2. Keamanan yang terjamin.

   Rakyat harus diberikan keutamaan dalam segala hal. Itu merupakan amanah terhadap pemimpin yang memimpin. Firman Allah SWT di dalam kitab suci Al-Quranil Karim :-

الَّذِي أَطْعَمَهُمْ مِنْ جُوعٍ وَآمَنَهُمْ مِنْ خَوْفٍ

   Ayat ini membawa maksud : “Tuhan (Allah SWT) yang memberi mereka penghidupan; menyelamatkan mereka dari kelaparan, dan mengamankan mereka dari ketakutan. “

   Inilah sepatutnya yang dilaksanakan oleh pemimpin negara iaitu memastikan agar segala nikmat dan perbendaharaan negara yang dikurniakan oleh Allah SWT dapat diagihkan dengan amanah sehingga manusia dapat hidup dengan senang dan aman daripada ketakutan. Maka amat wajar kerajaan menghentikan segala bentuk pembaziran, ketirisan dan perbelanjaan berlebihan.

   Sedar atau tidak, apa yang berlaku hari ini adalah kesan apabila pemerintahan dan Negara itu dipisahkan daripada agama. Al-Imam Al-Ghazali menyatakan :-

   “Dunia merupakan ladang akhirat, tiada sempurna agama kecuali dengan dunia. Pemerintah dan agama umpama kembar, maka agama itu dasarnya dan pemerintah itu penjaganya. Tiap-tiap ysesuatu yang tiada asalnya akan musnah, dan tiap-tiap sesuatu tanpa penjaganya akan hilang.”

   Akhirnya, Gerakan Suara Rakyat (SUARA) mengajak seluruh anak Malaysia di Mesir turut bersama rakyat Malaysia untuk terus menyatakan bantahan terhadap kenaikan harga barang, cukai dan perkhidmatan yang membebankan rakyat. Terus konsisten dalam usaha membela nasib rakyat. Rakyat tentunya amat bersetuju dengan langkah penjimatan yang bakal dilaksanakan. Kerajaan perlu lebih telus dan amanah dalam mengurus perbendaharaan Negara. Ini tanda kita anak Malaysia cintakan Negara!

BERANI & BENAR

Presiden

Gerakan Suara Rakyat (SUARA)

About suaraonline

Gerakan SUARA Rakyat
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s