Menggilap Kekuatan Akal Budi Dan Mara Menuntut Perubahan – Anwar Ibrahim

Anwar Ibrahim

Dato' Seri Anwar Ibrahim, Ketua Pembangkang Parlimen Malaysia

Petang di Kaherah, saya bersama bersama Sheikh Taha Jabir, ulama usul al fiqh tersohor asal Irak, Ahmad Kamal Abu al Magd seorang pejuang hak asasi dan intelektual Mesir serta mantan rektor Universiti Islam Antarabangsa, Abdul Hamid Abu Sulayman. Hari sebelumnya saya menemui Mufti Besar Mesir Syeikh Ali Gomaa di Darul Ifta. Perbincangan berkisar kepada persoalan membebaskan umat dari cengkaman kemiskinan, kejumudan dan pemerintahan kuku besi.

Malam semalam pula,  bersama saudara Saifuddin Nasution dan Ustaz Badrol Amin, kami hadir memenuhi jemputan acara yang diaturkan para pelajar. Tidak kurang dari seribu pelajar memenuhi dataran untuk mendengar ucapan, yang kemudiannya disusuli soal jawab.

Ustaz Badrol menyentuh peranan pelajar untuk menggerakkan Perubahan disamping menghimbau nostalgia. Manakala sdr Saifuddin menukilkan asas kepada pujian yang ditujukan kepada negeri-negeri Pakatan Rakyat melalui Laporan Audit Negara.

Tiba giliran saya, makanya dihuraikan maksud dari anjuran pemikir Islam asal Algeria; almarhum Malek Bennabi. Penulis buku Islam in History and Society itu menggesa umat Islam untuk menggilap perjuangan dalaman atau inner struggle of conscience, untuk memartabatkan diri berhadapan dengan segala mehnah dan ujian.

Jangan kerana tawaran wang, kita sanggup mengkhianati perjuangan. Rupa-rupanya selama bertahun-tahun berjuang, arti Perubahan dan Reformasi tidak benar-benar dihadam. Pekung yang terbongkar sekarang memperlihatkan peribadi sebenar seseorang itu. Selama ini laungan berapi-api hanya untuk mencipta ruang bernafas dan berpencak main wayang. Tatkala rakyat kecewa, kita diulit angan-angan kemewahan buat memenuhi tuntutan nafsu peribadi. Apa tidak sedar kah bahawa terlalu murah nilai pengkhianatan itu.

Di hadapan para pelajar, saya akui bahawa Pakatan Rakyat masih ada kelemahannya. Masih banyak yang perlu diperbaiki. Sayugia diingatkan, kejayaan 8 Mac tahun lalu juga merupakan ujian terhadap keiltizaman kita membawa Perubahan yang lebih baik buat Rakyat Malaysia. Kepada wakil-wakil Pakatan Rakyat sekalian, termasuklah diri saya, jangan alpa, kita sebenarnya dipilih rakyat untuk menjadi Yang Berkhidmat.

ANWAR IBRAHIM

About suaraonline

Gerakan SUARA Rakyat
This entry was posted in Dari Blog Pilihan, Ilmiah. Bookmark the permalink.

One Response to Menggilap Kekuatan Akal Budi Dan Mara Menuntut Perubahan – Anwar Ibrahim

  1. abi umar says:

    assalamualaikum..
    terima kasih dato seri kerana menyedarkan kami seterusnya membina semula iltizam kami dalam perjuangan ini.. moga allah sentiasa melindungimu jika dirimu benar-benar dalam golongan mereka yang dizalimi..
    syukran..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s